Epävakain

Aika paljon olen aikaisemminkin pimeän aikoihin kuvannut, mutta tässä viimeisen kuukauden aikana joutunut karsimaan kuvistani suuren siivun suoraan digitaaliseen roskakoriin. Tässä jo ehdin ihmettelemään mikä on minuun mennyt, kun ottamistani kuvista paljon suurempi osa on tärähtäneitä, verrattuna siihen, miten olen aikaisemmin onnistunut. Aikaisemmin ollen niinkin äsken kuin alkusyksy. Olenko raihnaistunut loppusyksystä? Heikoksi mennyt ja täriseväksi muuttunut? Mielestäni ihan samalla tavalla kuvaan kuin aina.

Asiaa pohtiessani, kun eilisestäkin kuvasaalista vain pari tärhtämätöntä tusinasta jäi kiintolevylle, tuli yllättäen mieleen hiukan päälle kuukausi sitten huollossa käyttämäni objektiivi. Johan löytyi korrelaatio. Ennen objektiivin huoltoa vähemmän tärähtäneitä kuvia. Huollon jälkeen selvästi enemmän. Toden totta, siinäpä se taitaa olla.

Huollossa kyllä kiristivät objektiivin, joka jotenkin löysäksi oli päässyt. Saivat työnsä päivän myöhässä valmiiksi, olivat unohtaneet laitteeni, tunnustivat ja siinä objektiivia huollosta hakiessani huomasin heidän jotekin saaneen himmentimen jumitettua niin, ettei meinannut mitään kameran läpi nähdä. Sen saivat toimintaan siinä odottaessani.

Niin odotin laitetta huollosta, että ilosta puhkuen ryntäsin suoraan kuvamaan kun kaikki tuntui toimivan. Mutta sittenpä en hirveästi olekaan kuvamaan ehtinyt. Opiskelu pitänyt kiireisenä ja työt. Siksipä vasta nyt tajusin, että vaikka objektiivi muuten toimii, ei siinä toimi kuvanvakain. En sitä muuten pysty toteamaan, paitsi kuuntelemalla. Kun kuvanvakain toimii, pitää se ääntä. Käynnistyy hurisemaan kun tarkentaa laukasinta painamalla. Lopettaa hurinan hetken kuluttua siitä kun sormen on laukasimelta nostanut. Nyt ei ääntä kuulu. Hiljainen on, kuin kylätie. Epäilen siis siinä jotain mätää olevan.

Olisin tänään takaisin huoltoon vienyt objektiivin, mutta kiinni olivat. Jäänee siis keskiviikolle. Mielenkiintoista nähdä miten tulevat asian käsittelemään. Näkevätkö omaksi virheekseen kuvanvakaimen toimimattomuuden, vai tuleeko tästä taisto.

Published