Kehittymätön ja äkäinen

Sitä minä vaan ihmettelen, että olenko muutosvastarintaisempi näin vanhempana ja äkäisenä internet-setänä, vai onko tuo Alkon uusi viinien värikoodaus oikeasti huono?

Viinit on nyt värikoodattu

Ainakaan se ei minua helpota, päinvastoin. Ensinnäkin värit eivät minusta vastaa niitä mielikuvia joita minulla on mauista. En voi väittää olevani erityisen synesteesinen muutenkaan, joten nyt pitäisi sitten opetella tunnistamaan kymmenen väriä jos ei aina halua lukea mitä lapussa lukee. Vanha järjestelmä eri pituisin tummin palkein oli selkeä ja ymmärrettävä, vaikka sen näki niinkin pitkältä, ettei tekstiä nähnyt lukea.

Kaiken lisäksi nuo värit ovat sellaisia, että jos sattuu olemaan värisokea, ei niistä hirveästi ole iloa.

Viinien värikoodaus ei toimi värisokeille
Puna-vihersokeus Sim Daltonism -ohjelman avulla simuloituna.

Että toisitsä tullessas’ pullon pinkkii punkkuu ja vihreet valkkarii, kiitti.

Sitten pitäisi tietenkin myös olla synkassa niiden Oikean mielipiteen™ omaavien makuhermojen kanssa jotka ovat määritelleet mitkä viinit ovat esimerkiksi meheviä ja hilloisia tai vaikka runsaita ja paahteisia.

Tuntuu hiukan siltä, että tässä on nyt yritetty tuoda viinien ostajille jotain uutta tai “elämyksellistä”, ja se maistuu jotenkin mainoskikkailulliselta ja pakotetulta. Tai sitten en vaan ymmärrä, tai ole tarpeeksi kehittynyt ja vivahteikas.

*

Ja tähän loppuun sopivasti linkki tavallaan aiheeseen liittyvään Jonah Lehrerin kirjoitukseen Does all wine taste the same?

Published

4 comments

  1. No huh. En asu Suomessa eli en ole nähnyt näitä kaupassa, mutta sekavalta näyttää. Värinäköni on normaali, ja silti sekoittaisin kaksi sinistä, kaksi oranssia ja kaksi ruskean sävyä keskenään.

    Ja minun makuuni riittäisi asteikko makea-kuiva ja eläimen kuva minkä kanssa sopii ruokajuomaksi.

    (Lopuksi vielä pakollinen vitsi: http://imageshack.us/photo/my-images/199/b1135233442526.gif/ )

  2. Sekaisinhan nuo menee kun hyllyjen reunoissa on väri-iloittelua kerrassaan. Ja miehillä ongelma on vielä suurempi, kun ei meillä ole väreille kuin seitsemän sanaa.

Comments are closed.