Science Fiction in Nickby

Siirrätytin joskus aikanaan (ehkä 5-6 vuotta sitten) vanhoja kaitafilmejäni DVD-muotoon. Katsoin ne silloin läpi ja sen jälkeen ovat jääneet hyllylle makaamaan, mutta nyt päätin käyttää uudenvuodensairastelun siihen, että saan ainakin yhden näistä julki.

Ja näin minulla onkin tässä ilo esitellä eeppinen mykkä tieteisseikkailu Science Fiction in Nickby, vuodelta 1982. Tällä kutkuttavan jännittävällä ja erikoistehostein maustetulla teoksella irtosi kunniakirja valtakunnallisessa nuorison taidetapahtumassa samana vuonna (samalle jengille joista tuli TV:stä tuttuja pari vuotta myöhemmin).

Science Fiction in Nickby from Pekka Nikrus on Vimeo.

Kirjoitin tarinan auki engelskaksi, ihan vaan jos joku ei ehkä oikein saa selvää mitä leffassa tapahtuu.

The plot

For reasons unknown, after a wild chase around our planet a white space ball is shot down from space and crashes into a small village Finland called Nickby. This is horrible deed is done by a black space ball.

Obviously quite frustrated by this, the pilot of the white space ball (a guy in blue) wants revenge and finds, strangely enough, the pilot of the black space ball (a guy in black) in near vicinity of the crash site. A fierce pursuit ensues with lots of running in deep snow, a phone ringing, lasers blazing and a bird shot dead. All this is played out in a quiet rural residential area with severe lighting problems.

Then the guy in blue suddenly sees a chance to overtake the black space ball and flies up to space and docks with the Space Police’s astrocruiser, which conveniently happens to be near Earth at that moment. After telling his story to the chocolate loving space police dude (also a guy in black) the space police offers the blue guy some bananas and beams down to Nickby to arrest the obviously fake space police (the first guy in black).

Again there is lot of struggling in deep snow but not much lasers and finally the bad guy is caught and brought back to the astrocruiser. There the guy in blue recognizes the scumbag who shot him down and the successful police operation is celebrated by eating chocolate. As the villain of the story is treated to chocolate (space police is a nice guy) he notices a self destruction button and pushes it. Everything goes red, the astrocruiser explodes, everybody dies. The end.

Published

4 comments

Comments are closed.