Työn ehkäisyä

Onko journalisteja kuulolla? Semmoisia jotka jaksavat kaivaa esiin tietoa ja tutkia sekä kirjoittaa oikeasti hyviä otsikoita? Meinaan voisi semmoiselle löytyä juttuvinkkiä.

Asia on näin. Neljä vuotta työttömänä olleena ei ole koskaan aikaisemmin ollut ongelmaa siinä, että laskutan tekemäni satunnaiset keikkaduunit Eezyn kautta. Paitsi nyt. Nyt se on yllättäen ongelma. Sellainen ongelma se on, että minulta on jäänyt kahden kuukauden tuet saamatta, kun on pitänyt selvittää asioita, jotka tuntuvat olevan aivan sekaisin niin Kelalla kuin TE-toimistossakin (myöh. työkkäri). Yksi instanssi pyytää toiselta selvityspyyntöjä josta toinen ei edes ole kuullut. Kukaan ei tiedä mikä selvitys puuttuu ja miksi.

Journalistia saattaisi kiinnostaa mistä johtuu se, että Eezystä on vuodenvaihteessa tullut työttömälle ongelma. Vaikka olen tätä useampaan otteeseen niin Kelalta kuin työkkäriltä kysynyt, en ole saanut vastausta tai mitään sen tarkempaa kuullut. Paitsi, että joku professori on kuulemma tulkinnut ongelmaksi sen kun palkan maksaa joku muu kuin se jolle työtä on tehnyt. Yrittäjyyttä sellainen kuulemma. Aikasemmin työkkäri on jopa kannustanut käyttämään Eezyä. Miksi on Eezy on nyt ongelma?

Journalistia saattaisi myös kiinnostaa mistä johtuu se, ettei asiasta saa mitään selkeää tietoa. Niin Kelasta kuin työkkäristä vain mumistaan vastaukseksi jotain epämääräistä kun yrittää tivata mikä on se säännös tai päätös jolla asioita vaikeutetaan. Eikö näiden asioiden pitäisi olla julkisia ja kaikkien saatavilla? Kun ei tiedä mistä on kyse, ei omalta osalta asiaa voi mitenkään edistää. Tietää vaan, että olo on kuin jalkapallolla tietämättä syytä. Läpinäkyvyyttä pitäisi näiden laitosten toiminnassa olla, ettei tarvitse mitään hyväveli-maantapa-teorioita ryhtyä pohtimaan. Miksi tietoa piilotetaan?

Journalistin mielenkiintoa saattaisi kiihottaa myös sellainen epätasapaino, että Kelalla ja työkkärillä on Eezystä eri mielipide, joka hankaloittaa näiden kahden laitoksen asiakkaiden elämää. Miten nämä mielipiteet eroavat en osaa sanoa koska, no, mitään hyödyllistä tietoa ei tavallinen pulliainen saa. Miksi eri mielipide?

Sen verran on tullut nähtyä kaikenlaista sekoilua, että tämä homma vaikuttaa ihan samanlaiselta kuin kaikki ne tumpeloinnit joissa on tehty pikaisia päätöksiä ilman ajatusta ja jalkautettu ne huonosti.

Tällaisena tämä järjestelmä ei niinkään ole työllistymisen edistämistä vaan perin tehokasta työn tekemisen ehkäisemistä. Se kannustaa olemaan tekemättä mitään, makaamaan sohvalla ja räkimään kattoon, sillä tekemättä mitään tuet rullaavat ongelmitta, mutta pienestäkin määrästä työtä tulee ihan mieletön sotku ja ongelmavyyhti.

Published

3 comments

Comments are closed.