Kotiarestissa

Toki ymmärrän, että on vaikea arvioida koska pakettilähetin jakeluauto ehtii tasan tähän minun kadulleni ja ovelleni, mutta tuntuu jotenkin kohtuuttomalta, että saadakseni pakettini, en voi oikeastaan kotoa lähteä minnekään kuuteen tuntiin. Toimitus tapahtuu joskus klo 10–16 välisenä aikana. Kuuden tunnin tarkkuus. Mitäpä sitä tässä nyt tällä säällä muutakaan, kuin istua odottamassa pakettia jossain mistä pääsee ottamaan lähetyksen vastaan niinkin vauhdikkaasti, etteivät ehdi lähteä kiireessään pois.

Tässä on selkeästi jonkinlainen palvelun mentävä aukko. Eikö nämä kauppojen alati lisääntyvät pakettipalvelut tai postien uudet pakettiautomaatit voisi tässä jotenkin toimia buffereina? Olisi joku paikka jonne ohjata kotiovelle tuleva paketti, silloin kuin tuota kuuden tunnin tarkkuutta toimitukselle ei oikein saa sovitettua päivän muihin menoihin. Että viekää se paketti tuonne Alepan pakettiautomaattiin, niin poimin sen sieltä sitten kun ehdin.

Silleen on kyllä alati palvelujaan vähentävällä postilla kyllä hyvä systeemi, että niillä on säilytystilaa. Vaikka ei sekään tietenkään oikein aina toimi.

No, nyt ei kuitenkaan ole mitään bufferia. Pitää siis sovitulle toimituspäivälle keksiä jotain tekemistä 0–6 tunniksi. Odottaessa ei voi käydä kävelyllä, ei kaupassa, ei mennä kirjastoon, ei voi poikeata merenrantaan kahville. Pitää pysyä kotona. Ei voi nauttia päikkäreistä. On pidettävä huolta siitä, että kuulee ovisummerin, tai mahdollisesti puhelimen. Olen lähettifirman määräämässä kotiarestissa siis.

Published

3 comments

  1. Niinpä. Pienet ja pienehköt paketit tulee nykyään suunnattua työpaikalle respan riemuksi.

    Isojen kanssa ei oikein ole vaihtiksia, joten toivoisi, että se palvelu toimisi edes sovitusti. Kerran herne lipsahti melko syvälle onteloon, kun olin ollut pakettipassissa koko päivän. Lopulta tuli puhelinsoitto, jossa kärsivään sävyyn ilmoitettiin, että tänään ei voitu toimittaa, koska ovikoodia ei oltu annettu. Kuski oli käynyt ihan turhaan porttikongilla kääntymässä. Hauskaa sinänsä, koska meille ei ollut ovikoodia. Ovipielessä oli toki mötikkä, jossa nappuloita, mutta se on ovikello/ovipuhelin – josta olin vieläpä tilatessa maininnut.

    Seuraavana päivänä meinasi käydä samoin. Tämänkertainen kuski sentään soitti itse kysyäkseen sitä ovikoodia, joten paketti saatiin maaliin…

  2. Ulkomaisista nettikaupoista tulee tilattua kaikenlaista tavaraa, varmasti useampi paketti kuukaudessa. Eikä yleensä voi varmudella tietää, kuka jakelun kotimaassa hoitaa. Useimmiten paketti menee DHL:n eli Itellan hoidettavaksi, mikä tarkoittaa Ovelle-pakettia.

    Ovelle-paketti, joka jaetaan arkipäivänä ennen klo 14, on mielestäni järjettömyyden huippu. Meillä on äärimmäisen harvoin ketään päiväsaikaan kotona, joten yleensä jakeluyritys on täysin turha. Itella ei edes yritä soitella vastaanottajalle. Kun toimitus ei onnistu, jakaja vain jättää lapun laatikkoon, ja paketti pitää roudata itse postista (joka menee sitä paitsi nykyään kiinni typerästi jo klo 18, kun ennen oli auki klo 20:een). Olisi kiva nähdä tilastoja, kuinkahan paljon turhaa työtä Itellan jakeluautojen kuljettajat oikein tekevät.

    Jos suinkin mahdollista, suosin aina toimituksissa DPD:tä, jonka kuljetuksia Suomen päässä hoitelee PostenLogistik. On paljon joustavampi. Jos ei ole ketään kotona, yrittävät yleensä tavoitella puhelimitse. Joskus olen antanut naapurille luvan kuitata meidän lähetyksen, joinakin kertoina olen lähettänyt valtakirjan ja pyytänyt jättämään paketin ilman kuittausta etuovelle. Ja jos ei mikään muu toimi, pystyy netissä tai puhelimitse sopimaan uuden toimitusajankohdan, tosin silloin joutuu päivystämään kotiarestissa useamman tunnin… Joka tapauksessa Itellaan verrattuna aivan mainiota palvelua.

Comments are closed.