Kaikki ei ole

“Everything in life is art” julisti joku kvasisyvällinen hömppäteksti Googleplussan puolella. Jos oikeasti on tätä mieltä, on silloin pidettävä esim. nälänhätää, tyttöjen epätasa-arvoista kohtelua koulutuksen suhteen ja etnistä puhdistusta taiteena. On niitä, joiden mielestä jopa syyskuun 11. WTC-isku on taidetta.

Itse en vaan oikein kykene ajattelemaan kaikkea taiteena ja muutenkin tuollainen yleistäminen ilman aivoja luo mielestäni tyhmyyden ilmapiirä. Siinä on mainosmaailmasta tuttua logiikkaa, jonka periaate on vetää mutkat suoriksi ilman älyllistä pohjaa. Se on samaa typeryyttä, kuin jokin aika sitten Twitterissä näkemäni julistus joka väitti, että “photography is poetry”. Pyh ja höh. Tuohan on sama asia kuin se, että väittäisi kirjoittamista runoudeksi. Toki osa kirjoittamisesta on runoutta. Samoin osaa valokuvauksestakin voi pitää runoutena. Mutta kaikki ei ole runoutta. Kaikki ei ole myöskään taidetta.

Published