S-mobiilin poisto

Poistin kännykästä S-ryhmän S-mobiili-sovelluksen. Se toimi vallan mainiosti ja teki juuri sen mitä piti. Oikein näppärä ohjelma. Käytön kanssa ei ollut ongelmia, eikä sovellus ollut huonon näköinenkään. Miksi siis poisto? Syy oli se, että panin merkille, miten sovellus muutti käyttäytymistäni. (Behavioristiseen taloustieteeseen tutustuminen, etenkin Dan Arileyn kirjojen lukeminen on auttanut huomaamaan omaa kulutuskäyttäytymistäni.)

Kun sovelluksen lähes reaaliaikainen seuranta ilmaisi, että seuraava bonusprosenttitaso rupesi olemaan lähellä, kulutin vähän enemmän rahaa päästäkseni tälle uudelle bonusprosenttitasolle. Tämä vähän enemmän rahaa jonka käytin, oli kuusi euroa. Se bonusprosenttitaso jolle pääsin oli puoli prosenttia edellistä korkeampi. Jälkikäteen laskeskelin, että puoli prosenttia parempi bonus minun kulutustasollani on noin euron. Sovellus siis innosti minua käyttämään kuusi euroa saadakseni yhden.

Eihän siinä ole mitään järkeä minun kannaltani. S-ryhmälle tuollainen ylimääräisen rahan käyttäminen on hyvä juttu, tietenkin. Jos vaikka noin neljännes kaikista asiakasomistajista tekisi saman kuin minä, vilahtaisi osuuskaupparyhmän kassaan kolmisen miljoonaa ylimääräistä euroa ja siitä bonuksina maksettaisiin puolisen miljoonaa. (Ihan näin yksinkertaisesti tuskin voi oikeasti laskea, mutta pohdinpa nyt kuitenkin.)

Tällainen bonusjahti ei ole minun mieleeni. Siksipä S-mobiili poistui puhelimestani. En halua sovellusta tuohon täpäytyksen päähän houkuttelemaan hölmöyksiin. Kyllä ne pienet bonuksenjämät siellä ihan itsestään kerääntyvät ilman mitään kännykkäsovelluksiakin.

Published

3 comments

  1. Itte ruukaan ostaa S-ryhmältä tuon “hilkulla on” -tiedon takia vain siinä tapauksessa, että jotain ostettavaa on joka tapauksessa, ja normaalisti ostaisin sen K-ryhmän kaupasta. (Tietty seuraan sitten myös K-ryhmän plussakertymää, ja jos molemmat ovat hilkulla, suosin mieluummin plussaa, koska enin osa kertymistäni on käytännön syistä sieltä ja siten edut rajojen ylityksistä yleensä paremmat.)

    Sovellusta en kuitenkaan ole asentanut vaan luotan vanhanaikaiseen tekstiviesti-ilmoitukseen bonuskertymästä, jonka mahdollisuuden S-ryhmä kiitettävästi myös tarjoaa (K-ryhmä tietääkseni ei). Verkkopankkeja en periaatteesta halua puhelimessani kanniskella.

  2. Mulla on kortit kumpaankin, mut täytyy sanoa, että mä mitään seuraa. Ostan siitä, joka on lähempänä kun tarve tulee. Tarkoittaa, että noin joka aamu käyn hakemassa eväät Pasilan K:ssa ja kolmisen kertaa viikossa kotikulmien S:ssä.

Comments are closed.